Cornelius 1Mijn naam is Cornelius van Rijckevorsel. Ik ben in Limburg geboren en heb lang in Breda gewoond. Vanaf mijn negende groeide ik op in katholieke jongensinternaten in Brabant.

Direct na mijn middelbare school ben ik naar Frankrijk vertrokken. Van 1974 tot 1980 studeerde ik aan de kunstacademie van Aix-en-Provence. Ik behaalde daar mijn diploma en ben vrij snel teruggekomen naar Amsterdam, waar het toen rumoerig en gezellig was. Ik heb altijd geschilderd. Na vijftien jaar ben ik voor drie jaar naar Afrika gegaan om te werken; ik verhandelde en verzamelde daar stenen beelden uit Tengenenge. In Zimbabwe gaf ik tekenles en kon ik me voor het eerst een model veroorloven. Toen ik in 1997 naar Engeland verhuisde, is dat tekenen gebleven.

De samenwerking met mijn huidige model stamt uit 2003. Kaor kwam als 19-jarige bij me poseren, initieel voor foto’s en wat later uitsluitend voor tekenen. De eerste keer dat hij kwam, bracht hij zijn vriendin mee, om een oogje in het zeil te houden. Toen ze de tweede keer weer mee wilde komen, vond ik het welletjes en zijn we met zijn tweeën aan de slag gegaan.

Hij was toen vrij tenger. Ik zei dat als hij vast bij me wilde werken, dat hij dan aan zijn lichaam moest werken. Ik was die zomer weg, en toen hij daarna bij me terugkwam, was het resultaat indrukwekkend. Hij was twee keer per dag gaan trainen en precies het model geworden waar ik graag mee wil werken. Ook voetbalt hij op hoog niveau.

De eerste tien jaar kwam hij iedere ochtend, nu sinds een paar jaar drie ochtenden in de week.

I just love drawing!